ReissitesVergelijken.nl
 
x navigatie

Top10 reissites

 
navigatie
1. Buro Scandinavia
2. VillaTrips
3.
4. OpVakantieVanafEelde.nl
5.
6. Husk
7. Afrika Plus
8. Canada Plus
9. Lara Reizen
10. Lazy Tours Vliegvakanties

Tips

x
Jiba
Landal Greenparks
Beleef Afrika
Expedia.nl
Beleef Cruisen

Laatst beoordeeld

x
Ardennes-Etape
Peter Langhout Reizen
Hotels.nl
Canada Plus
Disneyland Resort Paris

Handig

x
Handige tips:
- Rechten bij boeken via internet
- ANVR - SGR voorwaarden en Calamiteitenfonds
- Veilig betalen op internet
- CO2 neutraal vliegen met Greenseat
- Wat neem ik mee op vakantie

Pas op met vroeg boeken

x

Wie voor vakantie of vliegreis niet aan tijd, bestemming of accommodatie is gebonden kan het best de verleidingen van de vroegboekkortingen maar proberen te weerstaan. Het afgeschilderde voordeel blijkt nogal eens als nadeel uit te pakken. Het is ook steeds vaker strijk en zet dat speciale acties het voordeel van vroeg boeken ongedaan maken en de goedgelovige passagier met een rot gevoel opschepen.

Andre Kesselaar heeft wat dat betreft negatieve ervaringen met prijsvechters. Als vaste klant van Transavia op met name het traject Rotterdam-Faro heeft terechte bedenkingen over de opbouw of totstandkoming van de tarieven en acties.

“Je zou denken dat hoe vroeger je boekt hoe voordeliger je uit bent. Maar dat is vaak niet zo. Op 30 januari kwam ik terug uit Faro en had slechts 45 euro per ticket per enkele reis betaald na de actie "Transavia speelt voor Sinterklaas! Prima.

Op 1 februari boekte ik opnieuw, nu voor 135 euro per persoon voor een enkele reis. Kort daarna ontving ik als abonnee van de nieuwsbrief de Valentijnsaanbieding. Scheelde op de totale reis voor 2 personen maar liefst 130 euro. Ok, je baalt even.... Maar vorige week gooide Transavia opnieuw de beuk erin met 100.000 “gratis” stoelen en nu had ik ruim 300 euro kunnen besparen op diezelfde vlucht”, aldus Andre Kesselaar.

Carla Drost Buysing Damste mailde ook zo’n voorbeeld. Zij boekte op 30 januari twee retour tickets, heen op 29 maart en terug 5 april van Amsterdam naar Malaga “Bij het zoeken naar deze vluchten verbaasde ik me er al over dat de prijzen redelijk hoog lagen, 555,60 euro voor de beide tickets. Ik dacht: het gaat goed met Transavia, de vliegtuigen zitten al vol voor die data en ik verweet mezelf dat ik niet eerder had geboekt. Is de slogan van reisorganisaties en vliegmaatschappijen niet:"hoe eerder U boekt, hoe goedkoper U op reis kan".

Tot haar stomme verbazing kreeg Carla als vaste klant bij Transavia enkele dagen later een aanbod per mail met "Valentijns korting", boeken tussen 6 en 10 februari. Ik klikte mijn vliegdata"s in en zag dat mijn 2 tickets nu maar 260 euro zouden kosten. Vandaar dat de prijzen de week ervoor zo hoog lagen”, concludeert zij.

“Wij, de klanten betalen dus deze lokkertjes.........”, vervolgt de teleurgestelde passagier. “Ik was razend, 300 euro goedkoper voor 2 tickets is mij toch veel te veel. Ik mailde Transavia en in de mail terug, werd ik bedankt dat ik hen in staat stelde de kwaliteit van hun produkt en diensten te verbeteren.............” Is aan deze praktijken nou niets te doen?”

De reactie van de directie van Transavia: “Acties zijn afhankelijk van de ontwikkeling van vluchten op een bepaald moment. Dan wordt besloten welke vluchten in de aanbieding worden gedaan. Als deze vluchten die Transavia.com in de aanbieding wil doen rond een bepaalde datum/feestdag vallen, dan maken we er een bijvoorbeeld een Kerst- of Valentijns-actie van, echter hier zit geen wetmatigheid in. De kans is aanwezig dat we op bepaalde feestdagen wederom een actie hebben, maar dat is niet te garanderen.

Als je als consument wacht op een actie; dan ben je goedkoper uit, maar je neemt meteen wel een risico. En als je op zeker wilt spelen, wat betreft bestemming/data, dan kun je het best zo vroeg mogelijk boeken”, laat Christina van Rooij weten, namens de 100% dochtermaatschappij van Air France KLM.

De beide sprekende voorbeelden betreffen overigens bij toeval Transavia. Vrijwel alle prijsvechters hanteren dezelfde systemen, waarbij de gemiddelde ticketprijs, die in een vliegtuig “zit” niet erg veel zal verfschillen van de traditionele grote nationale luchtvaartmaatschappijen

De praktijken van prijsvechters worden steeds duidelijker naar mate passagiers daarmee meer ervaringen op doen en helaas door schade en schande wijzer worden. echt goedkope vluchten is feitelijk een kwestie van geluk, vraag en aanbod en op het juiste moment boeken. Wanneer, daarop valt geen pijl te trekken.

Ook reisorganisaties maken zich schuldig aan dezelfde praktijken, netjes prijsbeleid genoemd. De heer H. Delfos kan daarover meepraten. Direct toen de nieuwe zomerprijzen van Jiba op de internetsite verschenen, boekten hij voor 2 personen een reis naar Hurgada in Egypte.

“Wij hadden net daarvoor ook een brochure van Jiba ontvangen met op voor- en achterzijde in grote letters de woorden voorseizoenknallers, waar echter deze reis niet in stond. Wij boekten echter nog dezelfde dag via internet.

“Wat schetst echter tot onze grote ontsteltenis en verontwaardiging onze verbazing: enkele dagen later staat krek dezelfde reis, in dezelfde periode..... 40 euro per persoon lager geprijsd” schrijft hij mij.

Onmiddellijk per e-mail gereageerd., In het antwoord houdt Marieke Vellekoop van Jiba het op “het hanteren van “fluctuerende prijzen”. Zij schrijft: “Dit betekent dat de prijzen van onze vakanties kunnen wijzigen. De reden voor het gebruik van fluctuerende prijzen is eenvoudig: wij willen u altijd het beste en voordeligste vakantieaanbod presenteren. Dit betekent dat wij ook na de verschijning van onze brochure op zoek blijven naar de beste aanbiedingen en de onderhandelingen met onze accommodatieverschaffers over de prijzen zullen continueren. Zodra wij onze prijzen kunnen verlagen zullen wij dit ook direct doen. We kunnen voor u helaas de prijzen niet aanpassen”.

Terwijl dus veel reisorganisaties met zogenaamd vroegboekvoordeel adverteren en Jiba met voorseizoenknallers, wordt door de eerste golf boekers kennelijk de prijs verlaging gefinancierd. Later boeken heeft dus wel degelijk zin. Al zijn daarentegen zogenaamde last minutes boekingen ook niet altijd per definitie goedkoper, maar blijken die zelfs vaak voor speciale prijsjes uit nog bestaande overschotten te worden ingekocht.

Een ding is wel zeker: het voordeel van vroeg boeken blijft een grotere keuze en de beste garantie om bij een favoriete bestemming geen “uitverkocht” te horen. Het enige goede advies is alle opzichten blijft: oppassen bij wie wat wordt geboekt. En af en toe dan maar slikken....!

(Bron: Reiskrant, Telegraaf)

Laatste nieuws

x
10-09-2012 Fletcher Hotels buigt voor Consumentenautoriteit
10-07-2012 Per 1 juni blokkeert Rabobank pinpas voor gebruik buiten Europa
21-03-2012 Per 26 juni 2012 dienen kinderen een eigen paspoort te hebben
19-10-2011 Beleef Reizen verlegt haar grenzen!
13-07-2011 Vakantiesite voor Schiphol gaat strijd aan met Easyjet
Meer nieuws